Zoek een nascholing
Je bent hier:   Grafieken in spelvorm én Excel interactief (Afgelast)

Grafieken in spelvorm én Excel interactief (Afgelast)

Fysica doe je met je hersens, handen en voeten, dus door proeven uit te voeren. Tijdens het verwerken van de meetgegevens worden grafieken gebruikt. Op welke manier kunnen we het grafiekinzicht bij de leerlingen vergroten?

Programma

Afgewisseld met demonstraties van proeven uit Proefprikkels gaan we op twee verschillende manieren met grafieken spelen: in groepen met KimSpel en individueel met Excel.

We gaan het Kim-grafieken-spel toelichten en spelen zodat iedereen kan beleven of deze manier met grafieken omgaan voor jouw les een goede afwisseling is. Bij de grafieken in het spel moet worden gelet op:

  • raaklijnen en oppervlakten
  • positief en negatief
  • grootheden en eenheden

We gaan Excel interactief maken met behulp van een schuifbalk. Onder andere handig voor het zoeken van trendlijnen door meetwaarden. De functies die hierbij worden gebruikt zijn:

  • grafiek maken
  • trendlijn toevoegen
  • ontwikkelaarsfunctie
  • ontwerpmodus

Tussendoor laten we prikkelende, soms zelfs magische, proeven zien over allerlei onderwerpen die wij in de les gebruiken om leerlingen enthousiast te maken voor ons vak. Je kan alvast een voorproefje nemen door te bladeren in ons gratis blad Proefprikkels op www.stevin.info.

Doelstellingen

De deelnemer:

  • maakt kennis met het KimSpel;
  • leert hoe Excel interactief kan worden gemaakt;
  • wordt tussendoor vermaakt met demonstaties uit Proefprikkels.

Doelgroep

Leerkrachten wetenschappelijk werk 1ste graad en leerkrachten fysica en natuurwetenschappen 2de graad aso, tso en kso.

Begeleiding

Kim Blankendaal is docente natuurkunde, scheikunde en natuur, leven en technologie aan het Don Bosco College, Volendam (Nederland). Ze is redacteur Proefprikkels, gebruikersblad van STEVIN (natuurkundeboek havo/vwo) en ontwikkelaar KimSpel.

Ruud Brouwer is sinds 1992 docent natuurkunde. Hij is constructeur van natuurkunde havo examens bij het Cito (2001-2012), co-auteur STEVIN (natuurkundeboek havo/vwo) en redacteur Proefprikkels, gebruikersblad van STEVIN.

Praktisch

Deze nascholing is afgelast. Inschrijven is niet meer mogelijk.

Mee te brengen door cursist

Laptop (volledig opgeladen!) met Microsoft Excel (en een aparte muis)Inschrijven voor deze nascholing is niet meer mogelijk. Klik hier voor het huidige nascholingsaanbod.

Contacteer ons

*
*

Contactgevens

E-mail: cno@uantwerpen.be

Tel.: 03 265 29 60

IBAN: BE34 7350 0812 9190

BTW: BE 0257.216.482

Campus Drie Eiken

Universiteitsplein 1
2610 Wilrijk

Stadscampus - De Boogkeers

Boogkeers 5
2000 Antwerpen