CNO

Universitair nascholingscentrum voor onderwijspersoneel

 

Over CNO  Contacteer CNO

Taalintegratietrajecten 30/09/2021
De Boogkeers
Campus Drie Eiken - gebouw D
De Boogkeers - onthaal
Leslokaal

Welkom terug!

Na anderhalf jaar met hoofdzakelijk afstandsonderwijs en beperkt contactonderwijs, draait CNO met plezier de rollen weer om.

Afstandsonderwijs als nieuwe nascholingsvorm heeft zeker zijn sporen verdiend en wordt ook in de toekomst behouden voor een aantal nascholingen.

Verder kijken wij er heel erg naar uit om opnieuw cursisten te mogen ontvangen in onze leslokalen, want we weten dat naast de inhoud van een nascholing ook de informele contacten en uitwisseling tussen collega's enorm belangrijk zijn. Voor ieders veiligheid gelden er nog enkele coronamaatregelen, vastgelegd door de universiteit.

Graag tot snel,
Anita, Brigitte, Carolyn, Els, Gonda, Isabella, Karolien, Kathleen, Kim, Luc, Marleen, Miet, Nicole, Peter, Renild, Tamara en Veerle


In de kijker

Opleiding preventieadviseur basisvorming 05-10-2021

De preventieadviseur bezit een voldoende kennis van enerzijds de welzijnswetgeving, anderzijds moet hij de nodige technische en wetenschappelijke kennis bezitten … De regelgeving bepaalt niet hoe deze basiskennis verworven moet worden. Deze opleiding biedt een goede garantie om de voorschriften in praktijk om te zetten.

Lees meer

Lees-, spelling- en rekenproblemen aanpakken op school: van theorie naar klaspraktijk 07-10-2021

In deze nascholing bekijk je hoe je als (zorg)leerkracht lees-, spelling- en rekenproblemen op taakniveau kunnen analyseren (als onderdeel van handelingsgerichte diagnostiek) en hoe je deze analyse kan aanwenden om problemen in de klas en in remediërende hulp aan te pakken (als onderdeel van handelingsgericht werken).

 

Lees meer

Samen boeiend en creatief musiceren in je klas 07-10-2021

Leerkrachten aarzelen vaak om met kinderen te musiceren. Velen vinden hun muzikale bagage ontoereikend. Nochtans kan men vanuit de kinderen zelf heel wat ideeën genereren en samen met hen op een spontane manier creatief musiceren. In deze sessies komen 4 leerlijnen van het muzische domein aan bod: creatief spelen met instrumenten, het vastleggen van muziek in beeld en symbool-partituren; stemvorming en zingen. We gaan samen actief aan de slag en verwerven op die manier vaardigheden om met kinderen creatief muziek te maken.

Lees meer

Taaltrajecten: Taalondersteuning voor leerlingen die daar extra nood aan hebben

Welke bouwstenen zijn nodig voor effectieve taalondersteuning? In 2020 gaf de Vlaams minister van Onderwijs de opdracht aan de Universiteit Antwerpen, in partnerschap met de hogescholen Odisee en Thomas More, om een onderzoek naar taalintegratietrajecten uit te voeren. Het onderzoek moest een wetenschappelijk onderbouwd antwoord geven op volgende vraag: wat zijn de kenmerken van een effectief taaltraject voor leerlingen die de onderwijstaal onvoldoende beheersen?

Tijdens een online avondnascholing op donderdag 30/09/2021 vertellen we hoe je een taaltraject uitbouwt en welke bouwstenen hierbij essentieel zijn. We leggen uit welk materiaal je op de website www.taaltrajecten.be vindt, en hoe je ermee aan de slag kan gaan.

Dit project focust expliciet op het volledige leerplichtonderwijs, dus van kleuter- tot en met secundair onderwijs, en kijkt dus niet alleen naar wie zwak zou scoren op de taalscreening voor kleuters. We starten onze online studiedag dus met een overzicht van het project, maar focussen daarna op enkele specifieke onderwijsniveaus: kleuter-, lager, secundair en OKAN-secundair onderwijs. De zes bouwstenen zijn namelijk wezenlijk voor de preventie van taalproblemen, en niet enkel voor de remediëring ervan.

Deelnemen is gratis, dus schrijf je snel in!


Nascholingsaanbod 2021-2022

Ontdek het ruime nascholingsaanbod van CNO voor het schooljaar 2021-2022 op de manier die bij jou past!

  • Gebruik de boomstructuur van onze website via de knop 'Nascholingsaanbod' links bovenaan.
  • Ga gericht op zoek via de zoekfunctie van onze website rechts bovenaan.
  • NIEUW - Blader door één of meerdere van onze themaboekjes:

 

Taal en cultuur,
maatschappij en economie

 

Wetenschappen, wiskunde, techniek en STEM

 

Leerlingen- begeleiding

 

Basisonderwijs

 

Leidinggevenden en ondersteunend personeel

 

Vakoverschrijdend aanbod


Toolbox Geïntegreerde Leerlingenbegeleiding

Maak spelenderwijs werk van een krachtig beleid op leerlingenbegeleiding!

Het realiseren van inclusief onderwijs dat tegemoet komt aan de onderwijsbehoeften van alle leerlingen vraagt een krachtig beleid op leerlingenbegeleiding. Wil je samen met je collega’s het beleid op leerlingenbegeleiding in jouw school verder ontwikkelen? Dan is deze toolbox iets voor jou!

Deze toolbox omwat zowel inzichten als werkvormen. De kernfeiten van vier jaar onderzoek geven je nieuwe inzichten over inclusief onderwijs. Op basis daarvan analyseer je via concrete werkvormen het beleid op leerlingenbegeleiding in je eigen school. Dat doe je alleen of samen met je collega’s. De interactieve spellen maken meteen sterke punten en werkpunten zichtbaar. Tegelijk krijg je een beter zicht op je eigen rol en functioneren. Het resultaat? Concrete actiepunten voor meer en betere leerlingenbegeleiding in jouw school.

Klik hier voor meer informatie. Je kan de toolbox bestellen zolang de voorraad strekt.

Een andere vraag?

Contacteer ons:

 03 265 29 60 
 cno@uantwerpen.be


Volg ons op:

 Facebook
 LinkedIn

 

 

Voor een optimale functionaliteit van deze website raden wij de browser Firefox aan. 

Ervaart u problemen bij het inschrijven? Kijk dan eerst na of u de laatste update(s) van Firefox hebt geïnstalleerd én of uw pop-upblocker is uitgeschakeld.