CNO

Universitair nascholingscentrum voor onderwijspersoneel

 

Over CNO  Contacteer CNO

Bekijk nu de opnames van de nascholing Taalintegratietrajecten van 30/09/2021!
De Boogkeers
Campus Drie Eiken - gebouw D
De Boogkeers - onthaal
Leslokaal

Welkom!

Momenteel gelden voor nascholingen van het Centrum Nascholing Onderwijs volgende coronamaatregelen volgens de richtlijnen van de Universiteit Antwerpen:

  • Op de campus blijft het dragen van een mondmasker overal verplicht. De lesgever mag het masker afnemen omwille van de verstaanbaarheid indien er een afstand van min. 1,5m is tot de deelnemers en er voldoende ventilatie is. Om rond te lopen tussen de deelnemers draagt de lesgever wél een mondmasker.
  • Ontsmet je handen bij het betreden van het gebouw.
  • Je mag niet staande drinken in het gebouw. Je gaat terug naar je eigen tafeltje en nuttigt daar zittend je drankje of je neemt je drankje mee naar buiten.
  • De lunch wordt gegeten in het lokaal, aan het eigen tafeltje. Bij mooi weer kan er ook buiten gegeten worden.
  • Gebruik enkel je eigen schrijfmateriaal.
  • Er wordt maximaal ingezet op ventileren en verluchten van leslokalen en de luchtkwaliteit wordt gemonitord zodat de nascholingen veilig kunnen verlopen. Hou er rekening mee dat het daardoor iets frisser kan zijn in de lokalen.

Hartelijk dank om hiermee rekening te houden! Aarzel niet ter plekke het CNO-personeel aan te spreken indien je vragen hebt.


Afstandsonderwijs als nieuwe nascholingsvorm heeft de voorbije maanden zijn sporen verdiend en wordt zeker behouden voor een aantal nascholingen.

Om ons toekomstig aanbod af te stemmen op de noden en verwachtingen van onze cursisten willen we graag jouw mening. Welke vormen van afstandsonderwijs spreken jou wel/niet aan? Welke periode van de dag en welke duurtijd genieten jouw voorkeur? Laat het ons weten via deze korte bevraging!

In de kijker

Waarom sterven diersoorten uit: actuele en toepasbare achtergrondinfo en voorbeelden 17-02-2022

We weten allemaal dat het niet goed gaat met onze wilde diersoorten. Toch beperken de meeste biologiehandboeken zich tot vage termen zonder diepgang. Deze nascholing wilt daar verandering in brengen. Je krijgt actuele voorbeelden, uitgediept met bruikbare achtergrondinfo, zodat jij jouw leerlingen kan boeien en sensibiliseren met duidelijke voorbeelden die begrippen als evolutie, ecologie en soortenbegrip veel kleurrijker maken.

Lees meer

Wiskunde en Computationeel denken? Een perfecte match! 27-01-2022

Dat wiskunde en computationeel denken gemakkelijk met elkaar te verweven zijn, is algemeen geweten.  Wist je ook dat je niet per se hoeft te programmeren om rond computationeel denken te werken? Hoe je dat concreet kan doen, ontdek je tijdens deze nascholing.

Lees meer

Depressieve tiener in de klas: hoe ga ik er mee om? 03-12-2021

Jongeren en depressie. De media schrijven er op los, we zien toenemende suïcides bij jongeren. Leerlingenbegeleiders zitten met de handen in het haar en wachtlijsten in de hulpverlening staan vol.
Hoe gaan we om met jongeren met een depressie en hun ouders? Wat zijn de alarmsignalen, hoe kunnen we eventueel preventief bijsturen, hoe vanuit onze positie als leerkracht en leerlingenbegeleider aanwezig zijn? Hoe krijgen we meer inzicht in het fenomeen van depressief zijn?

Lees meer

Taaltrajecten: Taalondersteuning voor leerlingen die daar extra nood aan hebben

Welke bouwstenen zijn nodig voor effectieve taalondersteuning? In 2020 gaf de Vlaams minister van Onderwijs de opdracht aan de Universiteit Antwerpen, in partnerschap met de hogescholen Odisee en Thomas More, om een onderzoek naar taalintegratietrajecten uit te voeren. Het onderzoek moest een wetenschappelijk onderbouwd antwoord geven op volgende vraag: wat zijn de kenmerken van een effectief taaltraject voor leerlingen die de onderwijstaal onvoldoende beheersen?

30/09/2021 - online avondnascholing
Tijdens een online avondnascholing vertelden de onderzoekers hoe je een taaltraject uitbouwt en welke bouwstenen hierbij essentieel zijn. Ze legden uit welk materiaal je op de website www.taaltrajecten.be vindt en hoe je ermee aan de slag kan gaan van kleuter- tot en met secundair onderwijs. Kon je er niet bij zijn of wil je één of meerdere sessies herbekijken? Je vindt alle opnames terug op deze pagina.

01/12/2021, 18.30u - lezing Stadscampus
Tijdens deze lezing geeft Jordi Casteleyn meer duiding over het ontstaan van het project en de wetenschappelijke adviezen die werden geformuleerd. Hij gaat onder andere in op de vraag wat schoolteams kunnen doen, want taaltrajecten vragen een schoolbrede aanpak. Deelname is gratis na registratie.

 


Nascholingsaanbod 2021-2022

Ontdek het ruime nascholingsaanbod van CNO voor het schooljaar 2021-2022 op de manier die bij jou past!

  • Gebruik de boomstructuur van onze website via de knop 'Nascholingsaanbod' links bovenaan.
  • Ga gericht op zoek via de zoekfunctie van onze website rechts bovenaan.
  • NIEUW - Blader door één of meerdere van onze themaboekjes:

 

Taal en cultuur,
maatschappij en economie

 

Wetenschappen, wiskunde, techniek en STEM

 

Leerlingen- begeleiding

 

Basisonderwijs

 

Leidinggevenden en ondersteunend personeel

 

Vakoverschrijdend aanbod


Toolbox Geïntegreerde Leerlingenbegeleiding

Maak spelenderwijs werk van een krachtig beleid op leerlingenbegeleiding!

Het realiseren van inclusief onderwijs dat tegemoet komt aan de onderwijsbehoeften van alle leerlingen vraagt een krachtig beleid op leerlingenbegeleiding. Wil je samen met je collega’s het beleid op leerlingenbegeleiding in jouw school verder ontwikkelen? Dan is deze toolbox iets voor jou!

Deze toolbox omwat zowel inzichten als werkvormen. De kernfeiten van vier jaar onderzoek geven je nieuwe inzichten over inclusief onderwijs. Op basis daarvan analyseer je via concrete werkvormen het beleid op leerlingenbegeleiding in je eigen school. Dat doe je alleen of samen met je collega’s. De interactieve spellen maken meteen sterke punten en werkpunten zichtbaar. Tegelijk krijg je een beter zicht op je eigen rol en functioneren. Het resultaat? Concrete actiepunten voor meer en betere leerlingenbegeleiding in jouw school.

Klik hier voor meer informatie. Je kan de toolbox bestellen zolang de voorraad strekt.

Een andere vraag?

Contacteer ons:

 03 265 29 60 
 cno@uantwerpen.be


Volg ons op:

 Facebook
 LinkedIn
YouTube

 

 

 

 

Voor een optimale functionaliteit van deze website raden wij de browser Firefox aan. 

Ervaart u problemen bij het inschrijven? Kijk dan eerst na of u de laatste update(s) van Firefox hebt geïnstalleerd én of uw pop-upblocker is uitgeschakeld.