Zoek een nascholing
Je bent hier:   Taaltechnologie: taal ontleden met AI

Taaltechnologie: taal ontleden met AI

Wist je dat computerprogramma’s en AI heel wat taalkundige analyses kunnen uitvoeren, zoals zinsontleding en de herkenning van woordsoorten? Wist je dat je in een vingerknip alle eigennamen uit een tekst kan halen of de tekst kan laten samenvatten? We ontdekken samen de taaltechnologische methodes achter deze analyses, en de mogelijke toepassingen.

Programma

Deze nascholing is een startpunt voor enkele theoretische en praktijkgerichte lessen rond deze thema’s. Traditionele taalanalyses en -oefeningen staan centraal… met digitale hulpmiddelen!

Je krijgt een theoretische introductie bij verschillende methodes (bv. machine learning, grote taalmodellen) en bij verschillende taalkundige toepassingen (bv. parsing, lemmatisering). Vervolgens ligt de focus op praktische oefeningen waarmee je aan de slag kan met je leerlingen in je lessen. Meerdere moderne talen komen aan bod.

Doelstellingen

Na het volgen van de nascholing:

  • Leg je taaltechnologie uit alsook belangrijke technieken en methodes uit het veld (bv. machine learning, deep learning);
  • Begeleid je leerlingen in oefeningen rond taaltechnologische analyses (bv. part-of-speech tagging, syntactische parsing, lemmatisering): traditionele taalkundige analyses uitgevoerd a.d.h.v. digitale tools;
  • stel je deze oefeningen zelf op, in verschillende talen;
  • begeleid je leerlingen begeleiden om kritisch te kijken naar de mogelijkheden en beperkingen van het raakvlak tussen taal en technologie.

Doelgroep

Leerkrachten derde graad secundair onderwijs die taaltechnologie en taalkundige analyses met behulp van AI voor de klas wil brengen. In het bijzonder leerkrachten Nederlands, moderne vreemde talen en communicatiewetenschappen derde graad.

Indien je deze cursus volgt, ben je mogelijk ook geïnteresseerd in de microcredential Taaltechnologie van de Universiteit Antwerpen. Wij bevelen dit warm aan. Meer informatie vind je op de website van de Faculteit.  

Begeleiding

Lisa Hilte is doctor in de taalkunde. Ze is programmacoördinator voor de Vlaamse AI Academie, doceert aan UAntwerpen en werkt als freelance wetenschapsjournalist. Ze verdiept zich het liefst in het raakvlak tussen taal en technologie.

Praktisch

Cursuscode: 24/TAL/057A

Cursusmateriaal inbegrepen


Jouw bijdrage: 66 EUR.
Inlichtingen bij: Tamara Bonne, 03 265 29 89, tamara.bonne@uantwerpen.be

Mee te brengen door cursist

Opgeladen laptop

Datum Beginuur Einduur Locatie
vrijdag 22 november 2024 09:30u 12:30u Universiteit Antwerpen, Boogkeers 5 (aan het Mechelseplein), 2000 Antwerpen, lokaal 203 (tweede verdieping)


Schrijf in voor deze cursus

Contacteer ons

*
*

Contactgevens

E-mail: cno@uantwerpen.be

Tel.: 03 265 29 60

IBAN: BE34 7350 0812 9190

BTW: BE 0257.216.482

Campus Drie Eiken

Universiteitsplein 1
2610 Wilrijk

Stadscampus - De Boogkeers

Boogkeers 5
2000 Antwerpen