Zoek een nascholing
Je bent hier:   Stress de baas: jongeren helpen hun stress te reguleren

Stress de baas: jongeren helpen hun stress te reguleren

Wat doet stress met ons brein? Bewustwording over hun eigen lichaam en geest is een handige tool die je jongeren kan aanbrengen om de stress te leren reguleren. In een steeds complexere en stressvolle wereld is dat geen overbodige luxe: steeds vaker melden leerlingbegeleiders en (zorg)leraren dat jongeren aan faalangst lijden of paniekaanvallen hebben.

Tijdens deze nascholing staan we niet alleen stil bij de rol van een leerlingenbegeleider of leerkracht, maar geven we ook inspiratie over hoe een heel schoolteam zich kan engageren om de veerkracht van jongeren op te krikken. "It takes a village to raise a child", maar ook: "it takes a team to teach". Verwacht een antwoord op volgende vraag: "Hoe bouwen we samen aan een verbindend schoolklimaat waarin veerkrachtige jongeren open kunnen bloeien?"

Programma

Voormiddag

Hoe leg je jongeren in eenvoudige termen uit wat stress precies is en wat het met ons brein en lichaam doet? Welke oefeningen kunnen we met hen uitvoeren om hun (zelf)bewustzijn te vergroten? Enerzijds oefenen we samen enkele ademhalings- en gesprekstechnieken, anderzijds wisselen we ervaringen, instrumenten en ideeën uit met de andere deelnemers.

Namiddag

Hoe bouwen we aan een verbindend schoolklimaat? In de namiddag graven we dieper in de oorzaken van stress op school. Hoe kan je de vinger op de wonde leggen in je school? Welke kleine acties kan elke leraar uitvoeren om in verbinding te gaan met alle leerlingen? Wat is jouw rol als leerlingenbegeleider daarin? Hoe krijg je collega's mee in het verhaal?

Doelstellingen

Na het volgen van de nascholing

  • heb je inzicht in hoe en waarom stress zich in het brein en lichaam manifesteert;
  • kan je met jongeren in interactie gaan om hen meer inzicht te geven in wat stress met hen doet;
  • pas je diverse technieken toe om leerlingen te helpen hun stress te reguleren;
  • analyseer wat nodig is om in jouw context een verbindend schoolklimaat te realiseren;
  • weet je hoe je collega’s kan stimuleren om zich mee in te zetten voor een stressarme school.

Doelgroep

Leerlingenbegeleiders, (vertrouwens)leerkrachten, zorgcoördinatoren secundair onderwijs.

Begeleiding

Lisa Verhelst is het hart en de ziel van Dagelijks Leren. Als leraar en teamteacher richtte ze deze organisatie op om lerende teams en individuen op een kwalitatieve manier te begeleiden. Ze heeft een passie voor Brussel, diversiteit en meertaligheid en heeft een inhoudelijke achtergrond stresscoaching.

Praktisch

Cursuscode: 24/SEB/126A

Cursusmateriaal en lunch inbegrepen


Jouw bijdrage: 132 EUR.
Inlichtingen bij: Carolyn Smout, 03 265 29 73, carolyn.smout@uantwerpen.be

Datum Beginuur Einduur Locatie
dinsdag 1 april 2025 09:30u 16:30u Universiteit Antwerpen, Boogkeers 5 (aan het Mechelseplein), 2000 Antwerpen, lokaal 103 (eerste verdieping)


Schrijf in voor deze cursus

Contacteer ons

*
*

Contactgevens

E-mail: cno@uantwerpen.be

Tel.: 03 265 29 60

IBAN: BE34 7350 0812 9190

BTW: BE 0257.216.482

Campus Drie Eiken

Universiteitsplein 1
2610 Wilrijk

Stadscampus - De Boogkeers

Boogkeers 5
2000 Antwerpen