Zoek een nascholing
Je bent hier:   Sterk in STEM in de kleuterklas!

Sterk in STEM in de kleuterklas!

STEM is haalbaar en waardevol voor kleuters! Het verruimt de ontwikkelingskansen van kleuters. Het gaat om wetenschappen, techniek en wiskunde en nog zoveel meer … “Als je ziet wat het met de kleuters doet!”, dat is de grootste motivatie om met STEM aan de slag te gaan in de kleuterklas. De drijvende kracht voor deze meerwaarde van STEM is de kleuterleerkracht die inzet op een krachtige speel- en leeromgeving.

Programma

In de nascholing maak je vanuit de klaspraktijk kennis met aanknopingspunten en voorwaarden voor STEM met jonge kinderen. Je bouwt een toegankelijke methodiek op voor een krachtige speel- en leeromgeving waarin kleuters problemen kunnen oplossen via een samenspel van STEM-leergebieden (wiskundige initiatie, wetenschappen en techniek). Via allerlei praktijkvoorbeelden verken je inspirerende invalshoeken om STEM ‘te leren zien’ en deel te laten worden van de eigen praktijk. Je komt te weten waarom STEM een meerwaarde betekent voor kleuters, wat STEM inhoudt en hoe je STEM vorm kan geven in de kleuterklas. Via levendige praktijkvoorbeelden zoek je uit hoe STEM en jonge kinderen hand in hand kunnen gaan. Hierbij ga je ook zelf aan de slag en krijg je de tijd voor uitwisseling van en reflectie op eigen praktijkervaringen en -ideeën.

Doelstellingen

Na het volgen van de nascholing

  • herken je kansen voor STEM in de dagelijkse praktijk van de kleuterklas;
  • ontwikkel je een krachtige speel- en leeromgeving voor STEM in de eigen klaspraktijk.

Doelgroep

Iedereen die met kleuters werkt en die deze jonge kinderen ruime en diverse ontwikkelingskansen wil bieden: (zorg)leerkrachten uit het kleuteronderwijs. De nascholing richt zich specifiek op hen die nog weinig of geen voorkennis hebben rond STEM.

Begeleiding

Stephanie Vervaet is lerarenopleider in de educatieve bacheloropleiding kleuteronderwijs aan Hogeschool VIVES, campus Kortrijk. Daarnaast bouwt ze als onderzoeker expertise op rond STEM en onderzoekend leren in de basisschool, in het bijzonder de kleuterschool. Ze is auteur van het boek Sterk in STEM. Inspiratiegids voor het kleuteronderwijs.

 

Praktisch

Cursuscode: 24/KLE/080A

Cursusmateriaal (incl. inspiratiegids t.w.v. 25 euro) en lunch inbegrepen


Jouw bijdrage: 132 EUR.
Inlichtingen bij: Tamara Bonne, 03 265 29 89, tamara.bonne@uantwerpen.be

Datum Beginuur Einduur Locatie
donderdag 10 oktober 2024 09:00u 16:00u Universiteit Antwerpen, Boogkeers 5 (aan het Mechelseplein), 2000 Antwerpen, lokaal 201 (tweede verdieping)


Inschrijven voor deze nascholing is niet meer mogelijk. Klik hier voor het huidige nascholingsaanbod.

Contacteer ons

*
*

Contactgevens

E-mail: cno@uantwerpen.be

Tel.: 03 265 29 60

IBAN: BE34 7350 0812 9190

BTW: BE 0257.216.482

Campus Drie Eiken

Universiteitsplein 1
2610 Wilrijk

Stadscampus - De Boogkeers

Boogkeers 5
2000 Antwerpen