Zoek een nascholing
Je bent hier:   Omgaan met agressie van kinderen in het basisonderwijs

Omgaan met agressie van kinderen in het basisonderwijs

Agressief gedrag van kinderen roept bij leerkrachten en schoolpersoneel heel wat emoties, twijfel en onmacht op. Of het nu over verbale, psychologische of fysieke agressie gaat: de impact ervan kan groot zijn. Soms heb je het gevoel geen enkele invloed te hebben op het gedrag. Wat kan je doen om de agressie te stoppen en de rust te herstellen?
Wat zeg je (niet)? Wat met lichaamstaal? Hoe zorg je ervoor dat je je kalmte bewaart? Wat met omstaanders? Hoe doe je dat in de klas, en wat op de speelplaats of tijdens een uitstap?
Focus op deze dag is het moment van het agressie-incident. We overlopen stap voor stap mogelijkheden, aandachtspunten en valkuilen.

Programma

Je maakt kennis met twee soorten agressie, het fysiologisch verloop van een agressie-incident en de impact ervan op jezelf, het kind en omstaanders.

Je leert strategieën om efficiënt te reageren op het moment van het agressieve gedrag. Hierbij komen aan bod: kalmeren en begrenzen, zowel met woorden als lichaamstaal, het vermijden van escalatie. Daarbij heb je ook oog voor veiligheidstips en hoe je als collega’s elkaar tijdens een incident kan ondersteunen.
Je krijgt handvaten aangereikt om voor, tijdens en na de feiten je eigen emoties van onmacht, angst, kwaadheid … onder controle te houden.

Korte theoretische inleidingen en oefeningen wisselen elkaar af. Daarbij wordt zo goed mogelijk aangesloten op de eigen ervaringen van de deelnemers.

Doelstellingen

Na het volgen van de nascholing:

  • voel je je sterker en veiliger in de omgang met leerlingen;
  • heb je inzicht in hoe een agressie-incident zich ontwikkelt;
  • hanteer je een aantal effectieve reactiestrategieën in geval van agressief gedrag;
  • blijf je makkelijker rustig in confrontatie met agressief gedrag;
  • reflecteer je kritisch over je eigen handelen bij agressie.

Doelgroep

(Zorg)leerkrachten, zorgcoördinatoren en beleidsmedewerkers uit het (buitengewoon) basisonderwijs

Begeleiding

Hilde Leonard is zelfstandig nascholer, gespecialiseerd in omgaan mét en voorkomen vàn allerlei vormen van ‘moeilijk’ gedrag van kinderen en jongeren en het versterken van sociale vaardigheden. Verder is ze ook auteur van twee boekjes over agressie in respectievelijk onderwijs en jongerenwerk. Zij is initiatiefnemer van het Vormingsnetwerk Nieuwe Autoriteit en Geweldloos Verzet op school.

 

Praktisch

Cursuscode: 24/BAS/129A

Cursusmateriaal en lunch inbegrepen


Jouw bijdrage: 132 EUR.
Inlichtingen bij: Tamara Bonne, 03 265 29 89, tamara.bonne@uantwerpen.be

Datum Beginuur Einduur Locatie
maandag 28 april 2025 09:00u 16:00u Universiteit Antwerpen, Boogkeers 5 (aan het Mechelseplein), 2000 Antwerpen, lokaal 212 (tweede verdieping)


Schrijf in voor deze cursus

Contacteer ons

*
*

Contactgevens

E-mail: cno@uantwerpen.be

Tel.: 03 265 29 60

IBAN: BE34 7350 0812 9190

BTW: BE 0257.216.482

Campus Drie Eiken

Universiteitsplein 1
2610 Wilrijk

Stadscampus - De Boogkeers

Boogkeers 5
2000 Antwerpen

 

Privacy - Cookiebeleid