Zoek een nascholing
Je bent hier:   Kaatje Klank 2.0: klanken en letters van 1ste kleuterklas tot 1ste leerjaar (herhaling 1)

Kaatje Klank 2.0: klanken en letters van 1ste kleuterklas tot 1ste leerjaar (herhaling 1)

Hoe kan je effectief met klanken en letters aan de slag in de kleuterklas en in het 1ste leerjaar? Wil je weten waarom klankbewustzijn en doe-alsof schrijven zo belangrijk zijn? Vraag je je af hoe je het klank- en letterverhaal speels en boeiend kan aanbrengen, zodat je ook jonge kinderen en kinderen met een taalachterstand op hun niveau kan motiveren en stimuleren? En: wil je kennis maken met de lieveling van alle kleuters, handpop Kaatje Klank?

Programma

Tijdens deze nascholing verkennen we met een kookmetafoor de wetenschappelijke achtergrond en de didactische principes die aan de grondslag liggen van Kaatje Klank. We krijgen inzicht in de meest effectieve en efficiënte activiteiten om aan (voorbereidende) technische lees- en spellingsvaardigheden te werken én bekwamen ons ook in het stapsgewijs begeleiden van deze activiteiten. We besteden hierbij speciale aandacht aan de begeleiding van kinderen met een verhoogd risico op leesproblemen.

Doelstellingen

Na het volgen van de nascholing:

  • verwoord je wat klankbewustzijn, letterkennis, klank-tekenkoppeling en doe-alsof schrijven zijn en waarom deze zo belangrijk zijn;
  • leg je uit welke klankbewustzijnstaakjes, letterspelletjes en andere activiteiten er toe doen om speels het inzicht in letters en klanken te vergroten;
  • heb je inzicht in de leerlijn ‘voorbereidend (technisch) lezen en doe-alsof schrijven’ van de eerste tot de derde kleuterklas;
  • ga je aan de slag met tips om kleuters stapsgewijs en doelgericht te begeleiden tijdens klank- en letteractiviteiten;
  • breng je in kaart welke kleuters een verhoogd risico op leesproblemen hebben en hoe je hen kunt ondersteunen;
  • ontwerp je betekenisvolle activiteiten om doe-alsof schrijven te stimuleren;
  • maak je kennis met de didactiek, de website en de materialen rond handpop Kaatje Klank en de avonturen die ze beleeft.

Doelgroep

(Zorg)leerkrachten en zorgcoördinatoren uit het (buitengewoon) kleuteronderwijs (1ste tot 3de kleuterklas) en het 1ste leerjaar (buitengewoon) lager onderwijs. Ook schoolnabije medewerkers (pedagogisch begeleiders, CLB-medewerkers, andere onderwijsondersteunende diensten) en lerarenopleiders zijn welkom. Er is geen bijzondere voorkennis nodig.

Begeleiding

Evelien Gheeraert is sinds 2019 taaldocent – praktijkbegeleider aan de lerarenopleiding ‘bachelor in het onderwijs: kleuteronderwijs’, ‘bachelor in het onderwijs: lager onderwijs (via werkplekleren)’ (Hogeschool Odisee, campus Brussel). Evelien werkte van 2006 tot 2019 als onderwijsondersteuner voor Onderwijscentrum Brussel en deed zo veel praktijkervaring in de kleuterklas en het eerste leerjaar op. Het goed (voorbereiden op het) leren lezen van kinderen is voor Evelien een heel boeiende uitdaging.

Praktisch

Cursuscode: 24/BAS/084B

Cursusmateriaal en lunch inbegrepen


Jouw bijdrage: 132 EUR.
Inlichtingen bij: Tamara Bonne, 03 265 29 89, tamara.bonne@uantwerpen.be

Datum Beginuur Einduur Locatie
vrijdag 7 februari 2025 09:30u 16:30u Universiteit Antwerpen, Boogkeers 5 (aan het Mechelseplein), 2000 Antwerpen, lokaal 212 (tweede verdieping)


Schrijf in voor deze cursus

Contacteer ons

*
*

Contactgevens

E-mail: cno@uantwerpen.be

Tel.: 03 265 29 60

IBAN: BE34 7350 0812 9190

BTW: BE 0257.216.482

Campus Drie Eiken

Universiteitsplein 1
2610 Wilrijk

Stadscampus - De Boogkeers

Boogkeers 5
2000 Antwerpen