Zoek een nascholing
Je bent hier:   Hoe zorg je voor een zachte overgang van kleuter naar lager? (herhaling 1)

Hoe zorg je voor een zachte overgang van kleuter naar lager? (herhaling 1)

Voor sommige kleuters is de overgang naar het eerste leerjaar een koude douche. Ze hadden het zich helemaal anders voorgesteld. Ze mogen niet meer spelen, moeten lang stilzitten en luisteren. Hoe kan jij er voor zorgen dat de overgang niet zo bruusk verloopt? Door bruggen te slaan tussen de derde kleuterklas en het eerste leerjaar, verloopt de overgang veel zachter.

Programma

Tijdens deze nascholing bekijk je welke bruggen je kan slaan. Zo zal je bijvoorbeeld leren dat er vier soorten overgangsmogelijkheden zijn. De eerste kennen we allemaal: kleuters wegwijs maken, bv. eens op een stoeltje plaatsnemen in het eerste leerjaar of een activiteit organiseren waar kleuters en de kinderen van het eerste leerjaar samen aan deelnemen. Maar wist je dat je ook de kentekens van de kleuters kan aanpassen aan de woordenschat die in het 1ste leerjaar gebruikt wordt? Of dat je in de namiddag de deuren kan openzetten zodat kleuters en leerlingen uit het eerste leerjaar door elkaar lopen? Je zal geprikkeld worden om verder te kijken en om andere mogelijkheden te zien voor jouw school. Aan de hand van foto’s en filmpjes ga je praktisch aan de slag met voorbeelden uit de praktijk.

Doelstellingen

Na het volgen van de nascholing:

  • weet je waarom een zachte overgang belangrijk is om kinderen zich goed te laten voelen en zo tot beter leren te komen;
  • begrijp je dat je niet enkel oppervlakkig aan gewenning moet doen, maar ook in de diepte allerlei aanpassingen kan doen, zodat de overgang tussen kleuter en lager zachter verloopt;
  • bezit je handige tools om in je school dadelijk aan de slag te gaan.

Doelgroep

(Zorg)leerkrachten uit het kleuteronderwijs en de 1ste graad van het lager onderwijs. Ook kinderverzorgers, directies en beleidsmedewerkers zijn welkom.
Je hebt geen specifieke voorkennis nodig.

Begeleiding

Griet Langedock, onderwijscoach bij het Centrum voor Ervaringsgericht Onderwijs vzw

Praktisch

Cursuscode: 23/BAS/110B

Cursusmateriaal en lunch inbegrepen


Jouw bijdrage: 132 EUR.
Inlichtingen bij: Tamara Bonne, 03 265 29 89, tamara.bonne@uantwerpen.be

Datum Beginuur Einduur Locatie
dinsdag 14 mei 2024 09:00u 16:00u Universiteit Antwerpen, Boogkeers 5 (aan het Mechelseplein), 2000 Antwerpen, lokaal 201 (tweede verdieping)


Deze cursus is volzet.
Inschrijven op wachtlijst

Contacteer ons

*
*

Contactgevens

E-mail: cno@uantwerpen.be

Tel.: 03 265 29 60

IBAN: BE34 7350 0812 9190

BTW: BE 0257.216.482

Campus Drie Eiken

Universiteitsplein 1
2610 Wilrijk

Stadscampus - De Boogkeers

Boogkeers 5
2000 Antwerpen