Zoek een nascholing
Je bent hier:   Effectief samenwerken met helikopterouders: wie zijn ze, wat doen ze, hoe kan je (verbindend) met hen communiceren?

Effectief samenwerken met helikopterouders: wie zijn ze, wat doen ze, hoe kan je (verbindend) met hen communiceren?

Helikopterouders, we kennen ze allemaal. De overbeschermende ouders wiens kinderen niets verkeerd kunnen doen, of de sturende ouders met onrealistische verwachtingen. De ouders die zó betrokken zijn dat samenwerken een strijd lijkt te worden ... De verschijning kent vele vormen, maar het onderliggende patroon is herkenbaar.

Gesprekken met deze ouders verlopen vaak stroef, jij als onderwijsprofessional blijft vaak achter met een gevoel van frustratie of machteloosheid.

Wil jij begrijpen wat deze ouders drijft en wat ze nodig hebben? Wil jij leren hoe je een gesprek met hen kan aangaan, zodat zij kunnen bewegen van controle naar meer samenwerking? Ben je bovendien benieuwd waarom deze ouders jou zo raken? Tijdens deze tweedaagse interactieve vorming bewegen we samen vanuit verzet en frustratie naar verbinding en samenwerking.

Programma

Dag 1: Op ontdekkingsreis in het brein van de helikopterouder. Wat speelt er? Hoe kunnen we het gedrag herkennen en begrijpen? De volgende inhouden komen aan bod:

  • Verschillende aanpakken die je misschien al geprobeerd hebt en de effecten;
  • Kaders omtrent onderliggende behoeften die leiden tot gedrag;
  • Belang van grenzen en democratische discipline in contact met ouders;
  • Verkenning van principes van emotieregulatie en co-regulatie;

Dag 2: Op ontdekkingsreis in onze eigen gevoelswereld. Wat maakt dat omgaan met deze ouders zo moeilijk is? De volgende inhouden komen aan bod:

  • Wat heb je al opgemerkt bij jezelf?
  • Afstemming op jezelf: wat zijn de (universele) behoeften onderliggend aan mijn gedrag en hoe verhouden deze zich tot de behoeften van de ouder?
  • Gespreksvaardigheden: wat is een vruchtbare invalshoek voor een gesprek dat opening geeft tot samenwerking i.p.v. strijd?

De gehele nascholing is opgebouwd uit interactieve, ervaringsgerichte werkvormen die jou op weg zetten met diepere inzichten in jezelf en in je gesprekspartners.

Doelstellingen

Na het volgen van de nascholing:

  • heb je meer inzicht in angstig, aanklampend, sturend, aanvallend … gedrag van ouders;
  • herken en begrijp je wat deze ouders drijft;
  • heb je tools en vaardigheden ontwikkeld om een vruchtbaar gesprek aan te knopen;
  • kom je tot een samenwerking die in de eerste plaats de leerling, maar ook jou en de ouders ten goede komt.

Doelgroep

Leerkrachten, leerlingenbegeleiders, zorgcoördinatoren, beleidsmedewerkers secundair onderwijs.

Begeleiding

Roos Van Bruggen is gezins- en jongerencoach. Het liefst gaat ze met haar cliënten ervaringsgericht aan de slag. Systemisch werk en lichaamsgerichte methodieken zijn daarbij haar stokpaardjes. Van opleiding is Roos filosofe, cultuurwetenschapper en communicatiewetenschapper. Ze maakt net als Katrien deel uit van het Netwerk Afgestemd Opvoeden. Naast individuele coach in haar praktijk, is Roos ook docent en trainer.

Katrien Belmans is klinisch kinder- en jongerenpsychologe en relatie- en gezinstherapeute. Ze bouwde ervaring op in het (buitengewoon) onderwijs in het ondersteunen van kinderen/jongeren met een beperking én hun onderwijsnetwerk. Ze specialiseerde zich de afgelopen jaren in ‘afgestemd/bewust opvoeden’. Als zelfstandig psychologe gaat ze dagelijks met gezinnen op zoek naar verbinding als deze ondergesneeuwd is geraakt.

Praktisch

Deze cursus loopt over 2 dagen.

Cursuscode: 24/SEB/122A

Cursusmateriaal en lunch inbegrepen


Jouw bijdrage: 252 EUR.
Inlichtingen bij: Carolyn Smout, 03 265 29 73, carolyn.smout@uantwerpen.be

Datum Beginuur Einduur Locatie
donderdag 23 januari 2025 09:30u 16:30u Universiteit Antwerpen, Campus Drie Eiken, Universiteitsplein 1, 2610 Wilrijk, Gebouw D (parking P2), lokaal D.042 (gelijkvloers)
donderdag 6 februari 2025 09:30u 16:30u Universiteit Antwerpen, Campus Drie Eiken, Universiteitsplein 1, 2610 Wilrijk, Gebouw D (parking P2), lokaal D.039 (gelijkvloers)


Schrijf in voor deze cursus

Contacteer ons

*
*

Contactgevens

E-mail: cno@uantwerpen.be

Tel.: 03 265 29 60

IBAN: BE34 7350 0812 9190

BTW: BE 0257.216.482

Campus Drie Eiken

Universiteitsplein 1
2610 Wilrijk

Stadscampus - De Boogkeers

Boogkeers 5
2000 Antwerpen