Je bent hier:
Effectief communiceren met ouders in een diverse context
Effectief communiceren met ouders in een diverse context
Overal waar mensen met elkaar omgaan, duiken er misverstanden op. Dit is zeker zo als het gaat om communicatie tussen mensen die veel van elkaar verschillen: taalverschillen, lichaamstaal, persoonlijke geschiedenis, andere herkomst, andere waarden en normen… De dag van vandaag is die diversiteit op school niet meer weg te denken: bij de leerlingen, maar logischerwijze ook bij de ouders. Hoe kan je dan effectief communiceren met deze diverse groep ouders?
Programma
Je kan misverstanden door een culturele bril bekijken en verklaren, maar dan heb je veel kans om in de valkuil van stereotypering te trappen.
Je kan misverstanden ook vanuit communicatie-oogpunt bekijken. Storingen in de communicatie met ouders hebben te maken met de beelden die gesprekspartners over elkaar hebben, hoe ze elkaars bedoelingen inschatten, waarden en normen die meespelen, de posities die ze innemen, de verschillende talen die ze spreken… kortom: elk referentiekader kan anders zijn.
Je werkt in deze nascholing interactief aan enkele van die 'storingen' en bouwt inzichten op om hiermee in de praktijk aan de slag te gaan, zodat je elkaar echt goed begrijpt en als partners kan werken. Daarnaast krijg je heel wat tips en tricks, nuttige websites en handvatten aangereikt.
Doelstellingen
Na het volgen van deze nascholing...
- bekijk je misverstanden vanuit het communicatieoogpunt;
- ben je je bewust van het feit dat ieder communiceert vanuit een eigen referentiekader;
- communiceer je effectief met ouders in een diverse context;
- ken je verschillende hulpmiddelen om te communiceren met ouders in een diverse context;
- gebruik je verschillende hulpmiddelen om te communiceren met ouders in een diverse context.
Doelgroep
Leraren, directies, coördinatoren, secretariaatsmedewerkers, CLB-medewerkers, al wie binnen de onderwijscontext in gesprek gaat met ouders (alle onderwijsniveaus)
Begeleiding
Lieve Lenaerts is teamtrekker van ‘DoorElkaar’ een centrum dat zich bezighoudt met meertaligheid en interculturaliteit in het onderwijs en hulpverlening. Lieve was zelf tien jaar lang coördinator van een OKAN-school en geeft les aan meertalige jongeren.
Praktisch
Cursuscode:
22/OND/148ACursusmateriaal en lunch inbegrepen.
Jouw bijdrage: 132 EUR.
Inlichtingen bij: Karolien Geukens, 03 265 90 60, karolien.geukens@uantwerpen.be
Datum |
Beginuur |
Einduur |
Locatie |
maandag 20 maart 2023 |
09:30u |
16:30u |
Universiteit Antwerpen, Boogkeers 5 (aan het Mechelseplein), 2000 Antwerpen, lokaal 203 (tweede verdieping) |
Inschrijven voor deze nascholing is niet meer mogelijk. Klik hier voor het huidige nascholingsaanbod.