Je bent hier:
Biochemie en technologie binnen een brouwerij
Biochemie en technologie binnen een brouwerij
Binnen de Trappistenbrouwerij van Westmalle wordt er sinds 1836 bier gemaakt. Zo’n 180 jaar later bedraagt de beperkte productie ongeveer 133.000 hl per jaar en bereikt het bier ook consumenten tot ver over de landsgrenzen. De abdij blijft volop investeren in een kwalitatief product, getuige daarvan zijn de recent vernieuwde gistkamer, brouwzaal en labo.
Deze technologische evolutie helpt om de biochemische reacties beter te beheersen.
Programma
In een brouwerij vinden tal van biochemische processen plaats. Dat begint bij de behandeling van het opgepompte grondwater en gaat tot de biologische zuivering van het afvalwater. Daartussen wordt er gebrouwen, gegist, gelagerd, gefilterd en gebotteld. Om een bier van constante kwaliteit te maken moet men al deze processen goed kunnen sturen.
Tijdens het bezoek zullen de belangrijkste biochemische reacties en aandachtspunten aan bod komen. Een tocht doorheen de installaties zal dan weer duidelijk maken dat bier maken in de 21ste eeuw een biotechnologisch hoogstandje is.
Na de rondleiding word je uitgenodigd voor een vergelijkende degustatie.
Doelstellingen
Na de rondleiding ken je de basis van het productieproces.
Je kan je een goed beeld vormen van de gebruikte installaties en de toegepaste analyses.
Doelgroep
Alle geïnteresseerden met basiskennis chemie of biologie
Begeleiding
Lieven Van Hofstraeten, afgestudeerd als ingenieur biochemie, is in 1997 beginnen werken op de brouwerij als laborant. Enkele jaren nadien nam hij de functie van Hoofd Productie op.
Praktisch
Cursuscode:
24/CHE/008AGraag verzamelen aan de toegangspoort (Brouwerij der Trappisten van Westmalle, Antwerpsesteenweg 496, 2390 Malle) tegen 13.15 u (bottelen herstart om 13.05 u => kunnen werkende bottellijn nog even bekijken).
Vervolgens presentatie over het productieproces met accent op brouwproces en enkele biochemische weetjes.
Rondleiding doorheen productie, labo en waterzuivering.
Degustatie tot 16.30 u.
Jouw bijdrage: 66 EUR.
Inlichtingen bij: Miet Oost, 03 265 29 79, miet.oost@uantwerpen.be
Datum |
Beginuur |
Einduur |
Locatie |
woensdag 23 oktober 2024 |
13:15u |
16:30u |
Brouwerij der Trappisten, Antwerpsesteenweg 496, 2390 Malle |
Inschrijven voor deze nascholing is niet meer mogelijk. Klik hier voor het huidige nascholingsaanbod.
Duid aan welke cookies je wil toestaan.
Noodzakelijke cookies
Sommige cookies zijn nodig om de kernfunctionaliteit van onze website mogelijk te maken. De website zal niet goed werken zonder deze noodzakelijke cookies. Daardoor zijn ze standaard ingeschakeld en kunnen ze niet worden uitgeschakeld.
Functionele cookies
Functionele cookies zijn noodzakelijk voor de goede werking van de website en kunnen niet worden uitgeschakeld. Ze worden over het algemeen enkel gedefinieerd naar aanleiding van acties die je uitvoert en die je in staat stellen om gebruik te maken van de diensten die wij aanbieden (definitie van je privacyvoorkeuren, connectie, invullen van formulieren, enz.).
Je kan je browser zo configureren dat deze cookies worden geblokkeerd of dat je over deze cookies wordt gewaarschuwd, maar daarna zullen sommige delen van de site niet meer werken.
Analytische cookies
Analytische cookies stellen ons in staat om surfpatronen te meten en te bepalen welke rubrieken van onze website werden bezocht, om gewoontes te meten en onze diensten te verbeteren. Ze laten ons zien welke pagina's het meest en het minst populair zijn en hoe bezoekers zich verplaatsen op de site.
Als je deze cookies niet toestaat, weten we niet wanneer je onze site hebt bezocht en kunnen we de gewoontes ervan niet controleren.