Focus op taal - Taaltrajecten opzetten voor leerlingen die daar nood aan hebben

Inleiding

Hebben je leerlingen extra ondersteuning nodig voor Nederlands? Wil je volgend schooljaar graag (nog meer) taalsteun bieden, maar weet je niet precies hoe dit aan te pakken? Dan krijg je tijdens deze themadag niet alleen een kader, maar ook concrete voorbeelden van collega’s die in hun klaspraktijk hier al aan werken.

Inhoud

Tijdens deze themadag komen experts aan het woord, maar klinkt vooral de stem van de praktijk. Collega’s uit kleuter-, lager en secundair onderwijs vertellen wie van hun leerlingen nood aan taalsteun hebben, hoe zij voor hen oplossingen creëren en hoe die oplossingen de bouwstenen voor effectieve taaltrajecten bevatten. We zorgen ervoor dat je met hen in gesprek kan gaan en kan leren van hun praktijkvoorbeelden.

Doelgroep

Leerkrachten, zorgleerkrachten, directie, begeleiders, ondersteuners, taalspecialisten uit kleuteronderwijs, lager onderwijs en secundair onderwijs

Alle onderwijsniveaus komen aan bod, omdat de nood aan taalsteun zowel in het kleuter-, lager als secundair onderwijs bestaat. Voor het basisonderwijs verwelkomen we niet alleen klasleerkrachten en zorgleerkrachten, maar ook directies, begeleiders en ondersteuners. Voor het secundair onderwijs richten we ons niet alleen op taalleraren, maar ook op leraren die in hun vak extra aandacht aan taal willen schenken, alsook op begeleiders en ondersteuners. Taalsteun bieden heeft immers het meest succes wanneer dit door het hele team gedragen wordt.

Rondes

09:30 - 09:45 Welkom!
09:45 - 11:00 Keynote
11:15 - 12:00 Praktijkronde 1
13:30 - 14:15 Praktijkronde 2
14:15 - 15:00 Praktijkronde 3

Praktisch

De code van deze studiedag is 21/BAS/998
Deze studiedag vindt plaats op 20-05-2022 in Universiteit Antwerpen, Stadscampus, Hof van Liere, Frederik deTassiszaal, Prinsstraat 13, 2000 Antwerpen.
Jouw bijdrage: 90 EUR.


Aanmelden vanaf 9 uur.

 

Inbegrepen in de deelnameprijs:

  • Broodjeslunch
  • Praktijkgids Taal in de klas - Zes bouwstenen voor effectieve taaltrajecten (Lannoo Campus)

 

Organiserend team: Prof. dr. Jordi Casteleyn, Prof. dr. Mathea Simons, Prof. dr. Tom Smits, dr. Astrid Geudens, dr. Kirsten Schraeyen, dr. Helena Taelman, Marit Trioen


Inlichtingen bij: Tamara Bonne, 03 265 29 89, tamara.bonne@uantwerpen.be