Dag van het Ondersteunend Personeel - Workshops ronde 1 (10:45 - 12:00)

Keuze Lesgever
Sessie 1.a - Reflecties omtrent collegiale assertiviteit / assertieve collegialiteit Linda Strybos

In deze workshop onderzoek en ontdek je aan de hand van vragen en stellingen welke factoren jouw mate van assertieve collegialiteit / collegiale assertiviteit (kunnen)  bepalen. Wat geeft je kracht, wat belemmert je?
De tips die tijdens de sessie (spontaan) opduiken, zijn een mooie bonus om in het kader van zelf-coaching mee te nemen naar de werkvloer.

Linda Strybos heeft ruime ervaring in de onderwijswereld als lesgever, ondersteunend personeel en stafmedewerker scholengemeenschap/schoolbestuur. Zij is ook persoonlijkheidscoach in de complementaire psychosociale zorg bij Esselle Coaching.


Sessie 1.b - Beoordelen en evalueren: hoe kan de personeelsadministratie deze processen (administratief) ondersteunen? Katleen Albrecht

In deze workshop leer je hoe je, als lid van de personeelsadministratie, het beleidsteam van de school kan ondersteunen in de processen van enerzijds ‘beoordelingen in het kader van het recht op een tijdelijke aanstelling van doorlopende duur (TADD)’ en anderzijds van ‘functioneren en evalueren’. Je bekijkt welke voorbereidende berekeningen en overzichten je kan voorzien, hoe je bij administratieve formaliteiten je directie kan ondersteunen, welke documenten je hiervoor kan gebruiken en welke interne afspraken mogelijk zijn.

Voor wie? Je maakt deel uit van de dienst personeelsadministratie van je school. Je bent vertrouwd met de personeelsreglementering inzake TADD en vaste benoeming en je speelt een rol in de beleidsondersteuning op vlak van personeelsaangelegenheden. Voorkennis van de reglementering inzake ‘beoordelingen’ en ‘functioneren en evalueren’ is een plus, al zal de essentie hiervan tijdens de sessie ook worden toegelicht.

Katleen Albrecht is actief als Administratief Directeur van de Scholengroep Sint-Lodewijk Brugge en als Personeelsdeskundige van de Scholengemeenschap Sint-Donaas. Zij heeft ruim 15 jaar ervaring op het vlak van personeelsreglementering en -beleid in onderwijs.


Sessie 1.c - De Wereld op de speelplaats: een frisse blik op de diversiteit om je heen Caroline Steyaert

Je hebt de wereld op je speelplaats, in de refter of in de gang. Je leerlingen zijn hier of ver weg geboren, spreken al dan niet Nederlands thuis, zijn gelovig of net niet, zijn gevlucht of veilig thuis, hebben te weinig of misschien net te veel geld. Nog nooit was de (culturele) diversiteit in Vlaanderen zo groot.
Hoe kijk jij naar die nieuwe Belgen op jouw speelplaats? En hoe pas jij je aan aan die nieuwe realiteit van een bontgekleurde school. Weet jij al waar je je moet aanpassen en waar net niet? Heb je de juiste toon al gevonden om deze bonte bende aan te spreken? En weet je eigenlijk wel wie er vandaag allemaal bij jou op school zit? Samen gaan we op onderzoek uit! En krijg je even een nieuwe bril op om naar die diversiteit te kijken.

Caroline Steyaert, Algemeen Directeur bij AFS Interculturele Programma’s, voormalig oprichter en jarenlang coördinator van Zin-d’erin(g) (het huidige Pimento). Jarenlang free-lance lesgeefster, zowel nationaal als internationaal, voornamelijk binnen de sectoren onderwijs en social profit. Zij werkt voornamelijk binnen de thema’s communicatie, leiderschap, werken met tieners en jongvolwassenen (begeleidingshouding), diversiteit op school, intercultureel leren, polarisatie. Is sinds 2018 Qualified Facilitator voor Global Competence Education (en 21ste-eeuwse vaardigheden).


Sessie 1.d - Omgaan met agressie aan het onthaal (deel 1 van 2) Stijn Jacobs

Deze workshop bestaat uit twee delen; duid ook sessie 2.d aan bij inschrijving!

Je herkent het ongetwijfeld: een ontevreden ouder, collega, externe neemt telefonisch of fysiek contact met je op. Die persoon begint plotseling te schreeuwen omdat hij of zij zich niet geholpen voelt. De spanning in de ruimte stijgt en jij weet niet precies hoe je moet reageren. Dit soort situaties kunnen ontzettend ongemakkelijk en stressvol zijn, en helaas komen ze vaker voor dan je wilt.
Bijna 20% van de personeelsleden ervaart regelmatig ongewenst en agressief gedrag op het werk. Gelukkig kun je leren hoe je met deze situaties omgaat. Tijdens deze workshop krijg je praktische tips en technieken aangereikt om rustig en effectief te blijven, zelfs in de meest uitdagende omstandigheden. Een agressietraining helpt je om met vertrouwen en kalmte op te treden, waardoor de werkomgeving niet alleen voor jou, maar ook voor iedereen waar je mee in contact komt, veilig en respectvol blijft.

Stijn Jacobs werkte als vormingswerker bij de Antwerpse Dienst Alternatieve Maatregelen met jongeren die een misdrijf pleegden. Ook in zijn functie als casusregisseur bij Kompas+ kwam hij in contact met jongeren die zware delicten pleegden. Momenteel is hij aan de slag als teamcoördinator bij Kwadraat waar hij de leiding over verschillende teams opneemt. In al deze functies kwam hij in aanraking met verschillende vormen van verbaal en fysiek geweld van het brede publiek. Op een adequate manier verschillende vormen van agressie herkennen en gepast reageren staan dan ook centraal in zijn dagdagelijkse werking.


Terug naar overzicht van workshops