De kracht van Educatie voor Duurzame Ontwikkeling op school: van prikkel tot praktijk - Plenum - achtergrond (09:30 - 10:30)

Keuze Lesgever
Fien Morren
Anna Paeshuyse
Jelle Boeve-de Pauw

1. Welkom en verloop van de dag door Peter van Petegem

2. Belang van EDO-competenties in het onderwijs en daarbuiten
De Vlaamse Jeugdraad sprak met kinderen en jongeren over wat zij belangrijk vinden rond Duurzame Ontwikkeling. Betere educatie en communicatie kwam als een van de belangrijkste aspecten naar voor. In deze sessie kom je meer te weten over het belang van EDO voor kinderen en jongeren en worden er ervaringen gedeeld en aanbevelingen aangereikt.
      Fien Morren en Anna Paeshuyse zijn vrijwilligers bij de Vlaamse Jeugdraad. Fien werkt bij Globelink en is jeugdwerkadviseur binnen de Vlaamse Jeugdraad. Anna is VN-jongerenvertegenwoordiger voor duurzame ontwikkeling en vertegenwoordigt zo de stemmen van Vlaamse kinderen, jongeren hun organisaties op internationaal niveau.

3. Het VALIES project in vogelvlucht + lancering platform
In deze korte introductie schetsen we het opzet van het project VALIES, waarin onderzoekers, lerarenopleiders en pedagogisch begeleiders van de UAntwerpen, KULeuven, Arteveldehogeschool, Provinciaal Onderwijs Vlaanderen en Katholiek Onderwijs Vlaanderen, vijf jaar lang de handen in elkaar sloegen. Hun gemeenschappelijke doel: schoolteams ondersteunen om Educatie voor Duurzame Ontwikkeling op een effectieve manier in de praktijk te brengen.
      Jelle Boeve-de Pauw is de coördinator van het VALIES project. Hij is postdoctoraal onderzoeker aan de UANtwerpen en Assistant Professor aan de Universiteit Utrecht. Hij is in het bijzonder geïnteresseerd in NME en EDO en in hoe onderzoek naar onderwijseffectiviteit de praktijk op dat vlak vooruit kan helpen.


Terug naar overzicht van workshops