Focus op Taal 2023 - secundair onderwijs - Lezing Lisa Hilte: Alle tieners digi-taalvaardig? Hoe taaltechnologie en digitale tekstgenres taalzwakke leerlingen kunnen ondersteunen (10:00 - 10:45)

Anno 2023 is taal meer dan ooit “digi-”taal: online tekstgenres zoals chatgesprekken zijn niet langer weg te denken uit onze dagelijkse communicatie en ook taaltechnologische toepassingen zoals ChatGPT of Google Translate zijn alomtegenwoordig. Tieners zijn nog steeds de meest fervente gebruikers van digitale genres. Daarnaast vinden zij steeds vaker hun weg naar tools voor taalhulp, ook voor schoolopdrachten. Dat leidt tot bezorgdheid in de leraarskamer en roept educatieve vragen op. In deze sessie onderzoeken we hoe technologie een bondgenoot kan zijn in het onderwijs. Wat zijn de mogelijkheden en valkuilen? Op welke manier kunnen we digitale tools en genres constructief inzetten in de klas? En slagen we erin om zo taalzwakke leerlingen beter te ondersteunen?

Lisa Hilte is doctor in de taalkunde en werkt als lesgever en onderzoeker aan UAntwerpen. Haar onderzoek is interdisciplinair van aard (sociolinguïstisch en computerlinguïstisch). Daarnaast doceert Lisa technische vaardigheden (bv. statistiek) voor de menswetenschappen en geeft ze les over digitale tools en AI in het bedrijfsleven.

Keuze Lesgever
Alle tieners digi-taalvaardig? Lisa Hilte

Terug naar overzicht van workshops