Focus op Taal 2023 - secundair onderwijs - Lezing Kirsten Schraeyen: Taalvaardigheid in diversiteit - Ondersteuning van leerlingen in het secundair onderwijs (09:15 - 10:00)

De diversiteit binnen onze samenleving weerspiegelt zich ook binnen het (secundair) onderwijs, waar leerlingen met uiteenlopende sociaal-culturele achtergronden, talen en taalvaardigheid samen uitgedaagd worden in hun leerproces. Schoolteams worden geconfronteerd met de zoektocht naar effectieve manieren om de (school)taalvaardigheid van deze diverse groep leerlingen te versterken, zowel Nederlandsetaalleerders als andere leerlingen met nood aan taalsteun.

In deze lezing belichten we waarom de verwerving van bepaalde (Nederlandse) taalaspecten op deze leeftijd moeilijk blijft en geven we vanuit recent wetenschappelijk onderzoek enkele inzichten over hoe dit aangepakt kan worden in de klascontext.

Dr. Kirsten Schraeyen is als docent en onderzoeker verbonden aan de opleiding Logopedie en Audiologie, onderzoeksgroep Mens en Welzijn van Thomas More. Verder is zij verbonden aan de onderzoekseenheid Gezins- en orthopedagogiek van KU Leuven. Een centraal thema in haar onderzoek is de invloed van meertaligheid op de mondelinge en schriftelijke taalontwikkeling. Ze zet haar expertise ook internationaal in als gastdocent aan verschillende buitenlandse universiteiten en als wetenschappelijk medewerker van o.a. de Research Unit Logopedie van de Anton de Kom Universiteit in Suriname.

Keuze Lesgever
Taalvaardigheid in diversiteit - Ondersteuning van leerlingen in het s.o. Kirsten Schraeyen

Terug naar overzicht van workshops