Dag van het economieonderwijs 2019 - Durf Ondernemen - Tweede ronde workshops (15:00 - 16:00)

Keuze Lesgever
2.01 Groeigericht evalueren van competenties met CompassMe Katrien Goossens

Vlajo is volop bezig met het ontwikkelen van CompassMe, een digitale evaluatietool om competenties van leerlingen op een groeigerichte manier in kaart te brengen. Momenteel wordt CompassMe uitgetest in 15 pilootscholen. Vanaf september 2019 zal onze evaluatietool beschikbaar zijn voor alle Vlaamse scholen. De bedoeling van CompassMe is om aan verschillende (vak)leerkrachten de mogelijkheid te geven om op een laagdrempelige manier aan de slag te kunnen gaan met het (formatief) evalueren van competenties, zonder al te veel planlast te veroorzaken. Tijdens deze workshop worden de bouwstenen van CompassMe kort toegelicht en kunnen de deelnemers al een eerste keer kennismaken met CompassMe.

Katrien Goossens, Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo)


2.02 Modernisering secundair onderwijs: aan de slag met ondernemerschap en ondernemingszin in de eerste graad Sarah Vrijdags

Jongeren vanaf de eerste graad al ‘goesting’ doen krijgen in ondernemerschap en ondernemingszin stimuleren? Daar helpen we je bij Vlajo graag bij!
Tijdens deze korte sessie lichten we je graag Kid@Bizz en andere programma’s toe om veilig, actief, projectmatig én leerplangericht aan de slag te gaan binnen de nieuwe brede eerste graad.

Sarah Vrijdags, Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo)


2.03 UNIZO Onderwijs & Ondernemen: jouw partner als leerkracht! Steven Wensel

Vanuit UNIZO Onderwijs & Ondernemen stimuleren we ondernemingszin en ondernemerschap binnen het onderwijs.
Hiervoor bieden we tal van projecten en ondersteunend materiaal aan waarmee leerkrachten  onmiddellijk aan de slag kunnen gaan.
Tijdens de workshop vliegen we erin, en maak je in 1 uurtje kennis met onze methodieken en projecten. Kortom: je gaat naar buiten met hands-on informatie op jouw maat die je onmiddellijk kunt implementeren in je lessen.

Steven Wensel, UNIZO O&O Adviseur Antwerpen


2.04 De starterstoolkit, elke (startende) ondernemer vindt hét aanbod van ondernemend Vlaanderen dat bij hem past Nadine De Weirdt

Aan coachingsprogramma’s, goede publicaties, steunmaatregelen en begeleiding specifiek voor de (startende) ondernemer is er geen gebrek in Vlaanderen. Een overzicht krijgen en bewaren is echter een uitdaging, de starterstoolkit wil hier een oplossing bieden. Tijdens de workshop lichten we het co-creatieproces en de gezette stappen toe, geven we een voorstelling van het ‘prototype’ en testen de  deelnemers dat uit vanuit hun eigen expertise.

Nadine Deweirdt, Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO)


2.05 ICT-ondernemen: de toekomst!? Koen Slootmaeckers

De digitale transformatie slaat volop toe, ook in de wereld van ICT-ondernemingen. Achter deze digitale transformatie zit ook een drastische technologische omwenteling die ICT als werktuigelijk element elimineert.  In de plaats komen massaal bedrijven die ICT als middel gebruiken om bedrijven en organisaties te helpen. Bedrijven die zakelijk inzicht verschaffen, bedrijven die processen elimineren of vereenvoudigen.  Die taken en opdrachten vervangen door automatisatie.  En artificiële intelligentie en virtuele realiteit aanwenden om gebruikers een betere en snellere ervaring te leveren.  Elk bedrijf zal dus volop gebruik maken van ICT maar er zal nauwelijks nog een ICT-bedrijf zijn.

Koen Slootmaeckers, Managing Director ClubHouse Services


2.06 Redopapers: een nieuw leven voor papieroverschotten Linde Luyten
Tille Lingier

De Antwerpse start up Redopapers onderschrijft het idee van de circulaire economie. Hiervoor werd het bekroond met de prijs van ‘starter van het jaar’ door Unizo. Redopapers kiest voor een atypische aanpak. Tijdens deze sessie delen ze hun ervaring en geven tips hoe je een passie met ondernemerschap combineert.

Linde Luyten en Tille Lingier, Redopapers


Terug naar overzicht van workshops