Zoek een nascholing
Je bent hier:   Waarom sterven diersoorten uit: actuele en toepasbare achtergrondinfo en voorbeelden

Waarom sterven diersoorten uit: actuele en toepasbare achtergrondinfo en voorbeelden

We weten allemaal dat het niet goed gaat met onze wilde diersoorten. Toch beperken de meeste biologiehandboeken zich tot vage termen zonder diepgang. Deze nascholing wilt daar verandering in brengen. Je krijgt actuele voorbeelden, uitgediept met bruikbare achtergrondinfo, zodat jij jouw leerlingen kan boeien en sensibiliseren met duidelijke voorbeelden die begrippen als evolutie, ecologie en soortenbegrip veel kleurrijker maken.

Programma

We gaan van start bij het ontstaan van de zoogdieren, waarbij we de ontwikkeling van eierleggende zoogdieren, buideldieren en placentaire dieren onder de loep nemen. Daarna belichten we de ecologie van de hedendaagse soorten: welke soorten hebben een biologische waarde en waarom? Vervolgens kijken we naar de problematieken die wilde diersoorten tegenkomen. Voorbeelden als habitatverlies, walvisvangst, kopi luwak, bushmeat, tijgerwijn en nog veel meer komen aan bod en scheppen zo een actueel beeld van waarom diersoorten uitsterven. Uiteraard kijken we ook naar hoe iedereen kan helpen om het tij te keren. Hiermee kan elke leerkracht vervolgens zelf aan de slag in zijn of haar lessen.

Tijdens de nascholing is er zeker ruimte voor vragen en discussie.

Het boek ‘Wildlife’ van Dorien Claes kan (geheel vrijblijvend) ter plaatse aangekocht worden.

Doelstellingen

Het doel van deze nascholing is vooral het sensibiliseren van elke deelnemer, zodat die leerkrachten op hun beurt hun leerlingen kunnen sensibiliseren. Dit doen we door actuele, treffende en vaak schrijnende voorbeelden te geven en op zoek te gaan naar oplossingen.

Na het volgen van de nascholing

  • verwerf je inzichten in de redenen waarom diersoorten uitsterven;
  • sensibiliseer je jezelf en daardoor ook jouw leerlingen;
  • ontdek je concrete voorbeelden en oplossingen.

Doelgroep

Leerkrachten biologie en natuurwetenschappen maar ook alle anderen met een interesse voor wilde dieren.

Begeleiding

Dorien Claes is bioloog. Momenteel is ze werkzaam als leerkracht ‘wildlife’ (derde graad bso en tso). Ze is oprichter van The Wildlife Academie waarmee ze lezingen, ondersteuning en lessen geeft i.v.m. sensibilisatie. Ze is ook auteur van het boek ‘Wildlife’.

Wildlife is haar passie en via haar job, vrijwilligerswerk, nascholingen en stagebezoeken staat ze met één voet in het werkveld en met de andere in het onderwijs.  

Praktisch

Cursuscode: 21/BIO/019A

Cursusmateriaal inbegrepen

Boek 'Wildlife' kan geheel vrijblijvend ter plaatse aangekocht worden (€20).


Jouw bijdrage: 66 EUR.
Inlichtingen bij: Miet Oost, 03 265 29 79, miet.oost@uantwerpen.be

Datum Beginuur Einduur Locatie
donderdag 17 februari 2022 13:30u 16:30u Universiteit Antwerpen, Boogkeers 5 (aan het Mechelseplein), 2000 Antwerpen, lokaal 101 (eerste verdieping)


Schrijf in voor deze cursus

Contacteer ons

*
*

Contactgevens

E-mail: cno@uantwerpen.be

Tel.: 03 265 29 60

IBAN: BE34 7350 0812 9190

BTW: BE 0257.216.482

Campus Drie Eiken

Universiteitsplein 1
2610 Wilrijk

Stadscampus - De Boogkeers

Boogkeers 5
2000 Antwerpen