Zoek een nascholing
Je bent hier:   Feedback op het schrijfproces met keystroke logging - live online nascholing

Feedback op het schrijfproces met keystroke logging - live online nascholing

Formatief evalueren en procesgericht werken, ingeburgerde ideeën in het hedendaags onderwijs. Maar hoe krijg je inzicht in wat er zich tijdens het schrijfproces afspeelt? En hoe kan je feedback geven op schrijfprocessen?

Programma

In deze nascholing laten we het "eindproduct", de tekst die de leerling inlevert, even los. We kijken niet naar dt-fouten, kromme constructies en een onlogische opbouw. We kijken naar het schrijfproces dat voorafging aan de finale tekst. Wanneer zocht de schrijver informatie op in bronnen? Hoe vlot werd de tekst geproduceerd? Wanneer lag het schrijfproces stil? Besteedde de schrijver aandacht aan revisie?

Met behulp van keystroke logging software Inputlog kunnen we het schrijfproces van leerlingen in kaart brengen. Deze software is gratis beschikbaar en eenvoudig te installeren. Met een rapportfunctie in Inputlog, krijgen leerlingen (numerieke en visuele) gegevens over hun proces. Deze objectieve procesinformatie vormt het startpunt voor feedback.

In deze workshop bekijken we niet alleen hoe keystroke logging werkt en hoe je een procesrapport genereert, maar ook hoe dit kan ingezet worden in de klas voor het geven van feedback. We zullen voornamelijk ingaan op het belang van reflectie, zelfregulering en vergelijking met klasgenoten of voorbeeldprocessen. Je kan aan de slag met het feedbackmateriaal en er is ruimte voor discussie.

Doelstellingen

De deelnemers

  • herkennen het belang van procesgerichte feedback
  • kunnen werken met keystroke logging
  • weten hoe ze dit in de klas kunnen inzetten om feedback te geven op het schrijfproces van hun leerlingen

Doelgroep

Deze nascholing richt zich in eerste instantie op leerkrachten Nederlands uit de tweede en derde graad ASO. Taalleerkrachten uit andere onderwijsniveaus, graden en taalrichtingen die geïnteresseerd zijn in procesgericht schrijfonderwijs kunnen zeker ook met het materiaal aan de slag.

Begeleiding

Nina Vandermeulen doctoreerde op een onderzoeksproject rond syntheseschrijven, schrijfprocessen en feedback (UAntwerpen, KULeuven). Ze werkt als onderzoeker mee aan verschillende projecten rond schrijfonderwijs.

Praktisch

Cursuscode: 20/NED/027A

Deze nascholing vindt plaats via live online afstandsonderwijs.


Jouw bijdrage: 65 EUR.
Inlichtingen bij: Karolien Geukens, 03 265 90 60, karolien.geukens@uantwerpen.be

Datum Beginuur Einduur Locatie
donderdag 11 maart 2021 09:30u 12:30u via afstandsonderwijs (Blackboard Collaborate)


Inschrijven voor deze nascholing is niet meer mogelijk. Klik hier voor het huidige nascholingsaanbod.

Contacteer ons

*
*

Contactgevens

E-mail: cno@uantwerpen.be

Tel.: 03 265 29 60

IBAN: BE34 7350 0812 9190

BTW: BE 0257.216.482

Campus Drie Eiken

Universiteitsplein 1
2610 Wilrijk

Stadscampus - De Boogkeers

Boogkeers 5
2000 Antwerpen